Tinnitus

Vincent van Gogh

Eerst Vincent

De meeste tinnitus-lijders moeten jarenlang met deze stress leven omdat er niet direct een remedie voor bestaat. Het wordt voor hen zo’n beetje een chronische pijn. Er bestaan rapporten over patiënten die dit niet meer aankonden en zelfmoord pleegden of op z’n minst suïcidale gedachten ontwikkelden. Het beroemdste voorbeeld is misschien wel Vincent Van Gogh.

Al is het dan nooit bewezen, er wordt beweerd dat hij zelfmoord pleegde en z’n oor afsneed omdat hij (als gevolg van een andere ziekte) leed aan tinnitus. Gelukkig zijn zulke ernstige gevallen eerder uitzondering dan regel en vinden de meeste tinnitus-patiënten manieren om de ziekte draaglijk te maken.

Tinnitus, het spook!

Als je last hebt van tinnitus (gesuis, gepiep, gehamer of andere geluiden in je oor die alleen jij hoort) heb je last van gehoorverlies. Dat kan allerlei oorzaken hebben, een ziekte (bv Lyme), aangeboren afwijking of bijvoorbeeld te hard geluid op je oren door muziek of andere zaken.

En zeg nou niet, ik heb tinnitus, maar ik hoor nog prima, zelfs na metingen bij de audioloog, want je houdt jezelf behoorlijk voor de gek. Het kan zijn dat je geen last hebt van je gehoor en zelfs dat de audioloog gemeten heeft dat je gehoor gewoon nog goed is, maar dat wil niet zeggen dat het ook zo is. Hoe kan dat dan? Lees verder…

Gepubliceerd door scattandohuub

Cultural Entrepreneur, bass player, producer, conductor, writer, coach

%d bloggers liken dit: